Keittokirja

ALKURUOKINAKIN MAISTUVIA

KATKARAPUTAHNA

1 pss pakastekatkarapuja
5-8 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 nippu tilliä hienonnettuna
sitruunalla maustettua majoneesia
limen tai sitruunan mehua
lime tai sitruuna pippuria

Sulata ja valuta katkaravut, hienonna kananmunat (hyvä kikka on siivuttaa kahteen suuntaan munaleikkurilla) ja laita kaikki aineet kulhoon. Jos ravut on mielestäsi liian suuria, ne voi leikellä pienemmiksi. Sitrushedelmän kuoren voi myös raastaa mukaan halutessaan.
Tarjoile alkupalana kivaan muotoon leikatun paahdetun leivän päällä tai vaikka uuniperunan kaverina.

JOKIRAPUSALAATTI

1 rasia kuorittuja jokirapuja liemessä (löytyy kaupasta tuorekalahyllystä)
1 avokado
½ punasipuli
1 sitruunan kuoriraaste ja mehu valutellaan avokadon palojen päälle, etteivät kovasti tummu
3 rkl majoneesia
2 rkl kermaviiliä
mustapippuria
suolaa

Valuta ravut, kuutioi aika pieneksi avokado ja hienonna tosi pieneksi sipuli. Sekoita keskenään loput aineet ja sekoita sitten rapujen, sitruunamarinoidun avokadon ja sipulin kanssa.
Tarjoile alkusalaattina sellaisenaan salaatinlehdelle aseteltuna.

SIENISALAATTI

2 prk smetanaa
1 prk Sauvon sienikuutioita (ellet sitten itse ole sieniä syksyllä metsästä haalinut ja niitä suolaan säilönyt)
1 keskikokoinen punasipuli
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi. Valuta sienet ja kaada smetanan joukkoon. Hienonna sipuli todella hienoksi ja lisää massaan. Mausta maistellen. Anna makuuntua muutama tunti ennen tarjoilua, maista ja mausta vielä tarvittaessa.
Tarjolle ruisnapeille aimo keko ja koristelu persilijasilpulla (älä vain tökkäse sitä puskasta revittyä tuheroo, se on niin kasaria). Tää sopii muuten ihan sellasenaankin voikka joulupöytään tai riistan kylkeen, miksei muuhunkin.

SALAATIT ON HERKKUA JA TERVEELLISTÄ

LEIPÄJUUSTOSALAATTI

Joku kiva salaattisekotus, jossa on reippaasti väriä ja makua
punasipuli renkaan puolikkaiksi leikattuna
cantalope-meloni ihan reippaina kuutioina
eri värisiä kirsikka- tai miniluumutomaatteja puolitettuina
punaista ja keltaista paprikaa kuutioina
cashew-pähkinöitä paahdettuna kuivalla pannulla
leipäjuustoa kuutioituna

kastikkeeksi oliiviöljyä ja balsamicoa

Kasaa joko kerroksittain laakealle vadille tai sekoittele kaikki keskenään, aina näyttää hyvälle ja maistuu vielä paremmalle.

SITRUUNAINEN BROILER-PASTASALAATTI

Maustamattomia broitsun rintafileitä paketillinen
Marinointi: 1 sitruunan kuori ja mehu
                 1 limen kuori ja mehu
                 ½ ruukkua tuoretta timjamia hienonnettuna
                    mustapippuri (tai sitruunapippuria)
                    suolaa
                    valkoviiniä tai siideriä niin että lihat peittyvät
                    öljyä
               Anna lihojen marinoitua muutama tunti, paista pannulla ja leikkaa paloiksi, jätä jäähtymään.
Salaatti:
1 pss pastaa keitettynä
1 kokonainen kurkku
2 sipulia tai 1 purjo
2 paprikaa
1 pss pakasteherneitä

Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 sitruunan mehu
1 tuubi mahoneesia
haluamiasi yrttejä (ruohosipuli sopii hyvin)

Sekoita keitettyyn pastaan ensin häiset herneet, niin pasta jäähtyy ja herneet sulaa. Lisää sitten muut aineet ja sekoita. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää sitten salaattiin.
Tästä määrästä riittää isommallekin porukalle vaikkapa tupareihin tai muihin juhliin.


KIRSIKKATOMAATTI-FETA SALAATTI

1 rasia kirsikkatomaatteja halkaistuna
1 nippu uutta sipulia varsineen
1 paketti fetaa kuutioituna tai murrettuna, käy myös salaattijuusto
rutosti basilikaa epämääräisesti revittynä
sitruunalla maustettua oliiviöljyä
sitruunapippuria

Sekoittele kaikki keskenään, anna maustua ennen tarjoilua jonkun aikaa.
Sopii äärimmäisen hyvin esim. grillatun lihan tai broitsun seuraksi.

JOKIRAPUSALAATTI

300g jokiravun pyrstöjä valutettuna
1 kypsä avokado kuutioituna
½ punasipuli hienonnettuna todella pieneksi
1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu avokadon päälle puristettuna
4 rkl majoneesia
3 rkl kermaviiliä
mustapippuria ja suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoa vaikka alkupalana.

Resepti on peräisin opiskeluajoilta ja jollen ihan väärin muista niin se taisi olla Hesarin reseptejä...

SAVULOHISALAATTI

Rapeaa salaattia
Kurkkua
Paprikaa
Kirsikkatomaattia
Kevätsipulia
Savulohta
Pinjan siemeniä
Keitettyä kananmunaa

Kastike:
Kermaviiliä
Tillisilppua
Sitruunapippuria
Dijon-sinappia

Leikkaa, revi, palastele, kuutio tai siivuta salaattiaineet halusi mukaan, tee kastike ja sekoita joko joukkoon tai tarjoa erikseen, ihanan raikas ja täyttävä pakkaus.

MUUNNELMA JAMIE OLIVERIN RANSKALAISESTA MAALAISSALAATISTA

Paketti pekonia kuutioituna ja rapeaksi paistettuna
Paahtoleipää tai maalaislimppua kuutioituna ja pekonin rasvassa ja oliiviöljyssä paistettuna niin, että pinta on mukavan rapea
Romainesalaattia revittynä
Punasalaattia tai jotain muuta rapsakkaa ja värikästä revittynä
Saksanpähkinää karkaesti puukolla pahoinpideltynä
Kevätsipulia runsas kasa
Aura-juustoa rouheiksi paloiksi leikeltynä

Kastike:
Oliiviöljyä
Punaviinietikkaa
Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria

Juuh huomaatte, että määrät puuttuu, mut tässäpä onkin se itsensä toteutus osuus. Kastike vaan kekasin ja salaatin joukkoon käännellen niin avot et on hyvää...

CAESAR-SALAATTI (kalaton)

Isoja katkarapuja tai maustamatonta broitsun rintafileetä kuutioituna
Rapeaa salaattia runsaasti, osa voi olla jääsalaattia ja osa romainea
Reilusti Parmesan-juustoa lastuina
Krutonkeja (joko itse tehtynä tai valmiina ostettuna)

Kastike:
Valkosipulia maun mukaan hienonnettuna (voi jättää myös kokonaan pois)
Sitruunamehua
Dijon-sinappia
Kasvisfondi (tää korvaa nyt siis sen anjoviksen)
Mustapippuria
Oliiviöljyä
Parmesan-raastetta

Krutongit:
Paahtoleipää kuutioituna
Oliiviöljyä leivänpalojen päälle kaadettuna
Valkosipulijauhetta
Suolaa

Paista mahdolliset broitsun palat pannulla kypsiksi öljyssä tai sulata ja valuta katkaravut. Leikkaa salaatti rouheiksi paloiksi ja lisää parmesan-lastut.
Paista krutongit esim uunissa niin että niistä tulee rapsakoita.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada salaattiin, sekoita huolella. Lisää vähän jäähtyneet broitsut tai sulat katkikset ja sekoita.
Tarjoa krutonkien kera.

LEIPÄJUUSTOSALAATTI

Salaattisekoitusta
Punasipulia kalkaistuna ja siivutettuna
Cantalope-melonia reiluina kuutioina
Kirsikkatomaattia puolitettuina tai paprikaa reiluin paloina
Cashew-pähkinöitä paahdettuna uunissa
Leipäjuustoa reiluina paloina

Kastike:
Oliiviöljyä ja balsamicoa sekoitettuna

Kokoa aineet laahealle vadille ja valuta kastike pinnalle.

COBB-SALAATTI

Romaine-salaattia
Rapeaksi paistettua pekonia
2 avokadoa paloina (valuta päälle sitruunamehua, etteivät tummu)
Kirsikkatomaattia puolitettuina
Broitsun maustamatonta rintafileetä( paista sitruunalla maustetussa oliiviöljyssä ja rouhi pintaa suolaa ja mustapippuria)
1-2 kovaksi keitettyö munaa
kevätsipulia
Aura-murua

Kastike:
3rkl punaviinietikkaa
2tl Dijon-sinappia
1dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja valuta kerroksittain kootun salaatin päälle.

KEITTOJA

JUUSTOINEN KIRJOLOHIKEITTO

1½l vettä
8-10 kiinteää perunaa kuorittuna ja kuutioituna
½ purjo viipaloituna
500g kirjolohta kuutioituna
1 pss koskenlaskijamurua
Mustapippuria ja suolaa
Tilliä silputtuna

Keitä perunat aldenteksi suolalla maustetussa vedessä. Lisää kattilaan purjo ja lohi ja jatka kypsentämistä, kunnes lohi näyttää kypsältä. Sekoita joukkoon juusto ja mausta mustapippurilla ja tillillä.
Tarjoille vaikka tuoreen sämpylän kanssa.

PIKKU PURTAVAA

PITSAPOHJA JA TOMAATTIKASTIKE

5 dl Durum jauhoja
1 pss kuivahiivaa
suolaa
2 dl aikas lämmintä vettä
hyvin reippaasti öljytty käsi (öljyä saa valua taikinakulhoon)

Tämän kun vaivaa huolella ja nuo aineet iskee kulhoon tuossa järjestyksessä, niin loisto taikina tulee. Öljynä minä käytän oliivipohjaista öljyä, mutta miksei siihen muukin kävisi.
Anna taikinan kohota liinan alla. Jaa neljään osaan, taputtele tai kuli pyöreiksi ja täytä.

Ite tein tomaattikastikeenkin ja hyvää oli...näin se meni

1 prk valkosipulilla tai basilikalla maustettua tomaattimurskaa (Mutti)
1 prk tomaattipyrettä
2 valkosipulinkynttä vähän murskattuna silleen puukon sivulla
reilu rkl fariinisokeria
suolaa ja mustapippuria
pitsamaustetta
tuoretta basilikaa

Kaikki aineet kattilaan, keitä noin 5 min ja surruuttele sitten sauvasekoittimella hienoksi.

PESTO-PARMANKINKKU-MOZZARELLA PIIRAKKA


Valmis piirakkapohja on tähän ihan loistava, ellet sitten halua sotkea koko keittiötä, niin sit voit ihan vapaasti tehdä minkälaisen pohjan haluat.

pinnalle:
reilusti vihreetä pestoo kunnolla leviteltynä
1-2pakettia ilmakuivattua kinkkua, jotka sitten rutistelet ruusukkeiks ympäri pohjaa
punasia ja keltasia miniluumutomaatteja halkastuna ja sinne tänne ripoteltuna
2pss helmimozzarellaa edelleen rennolla otteella ripoteltuna

Heitä piirakka uuniin, paista pakkauksen ohjeen mukaan tai kunnes näyttää hyvältä. Kun se on valmis, voit ripotella päälle basilikaa tai rucolaa tai sit et mitään... Anna kuitenkin levätä hetki ennen nauttimista. 

Päivittyy koko ajan, kunhan kirjoittaja vaan kerkiää...





















 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti